Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали

За Ротари

РотариОпределение на Ротари

„Ротари е организация на бизнесмени и професионалисти, обединени в световен мащаб, които служат в хуманитарната сфера, насърчават високите етични норми във всички професии и спомагат за изграждането на добрата воля и мира по света.”

Кратка история

23 февруари 1905. В този ден чикагският адвокат Пол П. Харис с трима свои приятели е основавал клуб, който да вдъхнови другарството между членовете на бизнес обществото. Това била идея, която израстнала от неговото желание да открие и в големия град духа на приятелството, познат му от селата, в които бил израстнал.

Четиримата бизнесмени не решили още тогава да се нарекат Ротари Клуб, но тяхното събиране било фактически първата среща на първия в света Ротари Клуб. Тъй като те продължили да се срещат, прибавяйки и други към групата, срещите се организирали при редуване на работните места на членовете, от където идва и името. Скоро след като било прието името, един от новите членове предложил колелото на вагон за емблема на клуба. Това бил предшественикът на познатото зъбно колело, носено сега от всички ротарианци по света. Идеята за емблема на това общество е свързана с вечното движение - зъбното колело в символ на кръговрата в природата и човешката дейност.

Вторият Ротари Клуб бил сформиран през 1908 г., на половин континент разстояние от Чикаго – в Сан Франциско, Калифорния. Малко по-малко било разстоянието от залива на Сан Франциско до Оукланд, Калифорния, където се образувал третият клуб. Последвали клубове в Сиатъл, Вашингтон, Лос Анжелис, Калифорния и Ню Йорк.

Ротари излиза от границите на Америка през 1910 г., когато бил създаден клубът в Уинипег, Манитоба, Канада. От 1921 г. организацията е представена на всеки континент, а името Ротари Интернешънъл било прието през 1922 г. Така "Ротари" се превръща в международна организация, която обединява своите членове с безкористния характер на своята дейност, подчинена на ротарианския девиз "SERVICE ABOVE SELF" ("В служба на Обществото"). По-късно "Ротари" приема етично правило, наречено Четиристранен тест. Той е измерителен способ за всякакви човешки отношения, състоящ се от четири прости въпроса:

 1. Това ли е истината?
 2. Справедливо ли е спрямо всички, които засяга?
 3. Ще създаде ли добронамереност и по-добри приятелства?
 4. Ще бъде ли от полза за всички, които засяга?

   Това са четирите въпроса, които ротарианците навсякъде по света си задават независимо от това къде се намират, какво правят и за какво си мислят.

Цел на Ротари

            Заявените цели на Ротари са да насърчава и развива идеала за служба на обществото, като основа на достойно начинание, и в частност да насърчава и възпитава:

 1. Създаването на познанства като възможност да бъдеш полезен и служиш;
 2. Високи етически норми в бизнеса и професията, признаване значимостта на всяко полезно занятие, както и стремежа на всеки ротарианец да защитава името на своята професия и да служи на обществото;
 3. Прилагането на практика на идеала за служба в личния живот, бизнеса и обществения живот на всеки ротарианец.
 4. Международното разбирателство, добрата воля и мира чрез приятелство на бизнесмени и професионалисти от цял свят, обединени от идеала за служба на обществото.

Четири авенюта на служба

            Терминът „Четири авенюта на служба” се отнася до четирите елемента на целта на Ротари: Клубна служба, Професионална служба, Обществена служба и Международна служба.

            Въпреки че, авенютата на служба не се намират в никоя официална част от конституционните документи на Ротари, много ротарианци използват тази концепция, за да опишат основните области на ротариански дейности.

 • Клубната служба включва всички необходими дейности, които ротарианците извършват, за да функционира техният клуб успешно.
 • Професионалната служба описва възможността всеки ротарианец да представи достойнствата и ползата от всяка професия на останалите членове на клуба, както и отговорността да предприема проекти, свързани с тези области като планиране на кариера, професионално обучение и поддържането на високите етични стандарти на работното място.
 • Обществената служба се отнася към онези дейности, които ротарианците предприемат за повишаването на качеството на живот в техните общности. Това често включва помощ за младите, възрастните, инвалидите и други, които гледат на Ротари като на източник на надежда за по-добър живот.
 • Международната служба описва много програми и дейности, които ротарианците предприемат за подобряване на международното разбиране, добрата воля и мира. Проектите за международна служба са предназначени за посрещане на хуманитарните нужди на хората от много страни.

 

Когато един ротарианец разбира и изминава пътя на четирите авенюта на служба, целта на Ротари придобива още по-голяма значение.

 Като ротарианец в бизнеса или професията от мен се очаква:

 • Да разглеждам призванието си като възможност да служа на другите.
 • Да бъда безпрекословно верен на етичния кодекс на моята професия, на законите на моята страна и моралните норми на обществото.
 • Да направя всичко,което е по силите ми за издигане престижа на моята професия и да поощрявам най-високите етични стандарти в избраната от мен професия.
 • Да бъда честен към моя работодател, моите подчинени, колеги, конкуренти, обществото и всички други, с които имам бизнес или професионални отношения.
 • Да се отнасям с почит и уважение към всички професии, полезни на обществото.
 • Да предоставя професионалните си качества за осигуряване възможности на младите хора, да работя за облекчаване на нуждаещите се и за подобряване качеството на живота в обществото, в което живея.
 • Да бъда честен в представянето на моя бизнес или професия пред обществото.
 • Да не използвам контактите си с ротарианци за получаване или даване на привилегии или ползи спрямо други хора в бизнес или професионално отношение.

Още за Ротари

 • Ротари основава фонда за дарения през 1917 г., което става предшественика на Ротари фондацията
 • Ротари приема името Ротари Интернешънъл през 1922 г., когато името е било променено от Международна асоциация на Ротари клубове
 • Ротари основава отличието Пол Харис Фелоу през 1957 г. за дарилите 1000 щ.д. на Ротари фондацията
 • Емблемата на Ротари и отпечатана на възпоменателна марка за първи път през 1931 г. по времето на конгреса във Виена
 • Първото знаме на Ротари клуб (от Хюстън Спейс Сентър Ротари клуб) до орбитата на луната е носено от астронавта Франк Борман, член на този клуб
 • Първият конгрес на Ротари, проведен извън САЩ, е през 1921 г. в Единбург, Шотландия
 • Първият държавен глава, който отправя обръщение към конгреса на РИ е президента на САЩ Уорън Г. Хардинг през 1923 г. в Сейнт Луис, Мисури,САЩ
 • Ротари връчва за първи път наградите за значителни постижения през 1969 г. на клубовете с изключителни проекти за международна и обществена служба.
 • Първият Интеракт клуб на Ротари е организиран в Мелбърн, Флорида, САЩ, през 1962 г., за да стане пионер на около 8 600 Интеракт клуба в 110 държави.
 • Първият конгрес на Ротари, проведен в южното полукълбо е в Рио де Жанейро, Бразилия, през 1948 г.
 • Първият проект за обществена служба на Ротари е през 1907 г., когато ротарианците от Чикаго провеждат кампания за поставяне на обществена „удобна спирка” в кметството.
 • Първата година Ротари фондацията получава общо дарения от един милион долара за една година 1964-65. Днес се даряват над 70 милиона щ. д. годишно. Даренията от 1917 г. насам са общо над 1,3 милиарда щ. д.
 • Първият зов за помощ на Ротари за жертви на бедствие е през 1913 г., когато 25000 щ. д. са дарени за възстановяване от наводнението в Охайо и Индиана, САЩ.